Regulamentul de organizare şI funcţionare a serviciului de asistenţă judiciară al Baroului Dâmbovița

I. PRINCIPIILE ASISTENŢEI JUDICIARE

Art. 1. Asistenţa judiciară urmăreşte să asigure exercitarea deplină şi calificată a tuturor atributelor dreptului la apărare al beneficiarilor săi, activitatea desfasurandu-se conform principiilor egalitatii si transparentei.

Art. 2. (1) Asistenţa judiciară şi/sau extrajudiciară este asigurată de avocaţii baroului care formulează opţiuni , care se depun pana la sfarsitul lunii septembrie ale fiecarui an. Avocatii solicitanti vor fi asigurati pentru raspundere profesionala la momentul depunerii optiunii.

(2)  Avocatii vor acorda asistenţa judiciară obligatorie, asistenţă judiciară gratuită, asistenţă judiciară şi extrajudiciară ca forme a ajutorului public judiciar în materie civilă, la autorităţile judiciare sau extrajudiciare unde au formulat cerere de inscriere ( optiunea- a se vedea art 41) .

(3) Repartizarea catre avocaţi a delegaţiilor pentru acordarea asistenţei judiciare din oficiu sau gratuite se face în ordine alfabetică, în mod echitabil, nepreferenţial, în aşa fel încât să se asigure fiecăruia, sub aspect numeric şi valoric, un nivel aproximativ egal al onorariilor stabilite şi încasate. La urmarirea penala se vor repartiza conform programarii lunare  realizata de catre coordonator, in ordine alfabetica, acesta fiind singurul criteriu de repartizare a cauzelor, neputandu-se crea un echilibru datorita cauzelor aparute aleatoriu, fara insa   a putea depasi 20. 000 lei /an .

 Art. 3. Acordarea asistenţei judiciare în cazurile prevăzute de lege se face în baza desemnării avocaţilor prin eliberarea delegaţiei ca urmare a unei adrese scrise din partea  solicitantului .

 Art. 4. Acordarea asistenţei extrajudiciare în cazurile prevăzute de lege se face numai în baza desemnării în acest sens de decan sau  coordonatorii serviciului.

 Art. 5.(1) Nici o împrejurare excepţională nu poate fi invocată pentru acordarea asistenţei judiciare fără desemnarea avocatului de către serviciul de asistenţă judiciara (solicitarea nu poate fi adresată direct avocatului de către instanţe sau organe de urmărire şi de cercetare penală  .

(2) În cazul încălcării prevederilor alin. 1, SAJ nu va elibera delegaţie avocatului care s-a prezentat în cauză la solicitarea completului de judecată sau a organului de urmărire penală.

Art. 6. (1) Încălcarea de către avocaţi a dispoziţiilor de mai sus constituie abatere specifica activitatii SAJ, care poate fi sancţionată potrivit Legii nr. 51/1995 şi Statutului profesiei de avocat de catre Consiliul Baroului si Regulamentului SAJ.

 II. ORGANIZAREA SERVICIILOR DE ASISTENŢĂ JUDICIARĂ DIN JUDEŢUL DAMBOVITA

 Organizarea SAJ la nivelul Baroului Dambovita .

Art. 7 La nivelul Baroului Dambovita  se organizează şi funcţionează Serviciul de asistenţă judiciară al Baroului Dambovita, coordonat de decanul baroului, asistat de 6 coordonatori, câte unul pentru fiecare SAJ si  de un consilier coordonator stabilit de Consiliul Baroului.

Art. 8 (1) Decanul îşi poate delega oricare dintre atribuţii,  consilierului  coordonator sau coordonatorilor serviciilor de asistenţă judiciară .

(2) În caz de interimat sau imposibilitate temporară de a-şi exercita funcţia, prodecanul este înlocuitorul de drept al decanului. În lipsa decanului  sau a prodecanului, atribuţiile sunt exercitate de consilierul coordinator.

Art.9 Decanul si consilierul coordonator care asistă decanul au următoarele atribuţii: a) reprezintă SAJ în relaţia cu autorităţile judiciare; b) coordonează şi controlează activitatea serviciilor de asistenţă judiciară de pe lângă judecătorii c) conduc activitatea avocaţilor coordonatori în cadrul Serviciului de asistenţă judiciară de la nivelul Baroului Dambovita, prezidând şedinţele acestora; d) urmăresc implementarea regulamentului de organizare şi funcţionare al serviciului şi emit dispoziţii obligatorii  in aplicarea regulamentului;  e) dispun aprobarea sau refacerea repartizării cauzelor întocmite de coordonatori ;f) solicită  avocaţilor care au formulat opţiuni pentru asigurarea asistenţei din oficiu întocmirea unor referate explicative(in caz de transfer sau retragere); g) urmăresc activitatea avocaţilor care asigură asistenţa judiciară din oficiu şi propun Consiliului Baroului aplicarea de sancţiuni specifice pentru abaterile de la prevederile prezentului regulament; h) numesc, controlează şi revocă motivat avocaţii coordonatori, intocmind referate justificative ce vor fi inaintate Consiliului.

  2) Avocatii coordonatori intocmesc programarile lunar , repartizeaza cauzele conform programarii, echilibrand  valoric  , intocmesc evidente separate cu cauzele repartizate pe instanta de judecata –penale si civile-  , pe urmarirea penala si  extrajudiciara . In cauzele in care sunt  mai multi suspecti/ inculpati sau parti vatamate , se va repartiza un numar de un  suspect/inculpat si max  doua pesoane vatamate  fiecarui avocat  (a se vedea si art 3).

    II. Serviciile de asistenţă judiciară de pe lângă judecătoriile din judeţul Dambovita  

Art. 10 . (1) Sunt organizate servicii de asistenţă judiciară pe lângă următoarele instanţe judecătoreşti, în spaţiile destinate desfăşurării acestei activităţi puse la dispoziţie de Ministerul Justiţiei , prin Tribunalul Dambovita:  SAJ TARGOVISTE, SAJ MORENI, SAJ PUCIOASA,  SAJ RACARI , SAJ GAESTI, SAJ TRIBUNALUL DAMBOVITA

(2) Toate  serviciile de asistenţă judiciară sunt  coordonate de un membru al consiliului, desemnat de consiliul baroului.

(3) Fiecare serviciu de asistenta juridica este condus de un avocat  coordonator propus  de decan, propunere ce va fi supusa aprobarii Consiliului Baroului. Fiecare SAJ , de pe langa Judecatoriile Racari, Gaesti, Moreni, Pucioasa, Targoviste si Tribunalul Dambovita , dupa consultarea avocatilor inscrisi pe liste , va putea avansa decanului propunerea  consultativa privind numirea coordonatorului.

(4)Avocatii inscrisi pe lista SAJ din care fac parte  se vor intruni in sedinte si isi vor propune coordonatorul, propunere  ce va fi inaintata decanului , daca intruneste jumatate plus 1 din numarul membrilor prezenti la sedinta.

 Art. 11. (1) Serviciul de asistenţă judiciară de la nivelul Baroului Dambovita coordonează şi controlează activitatea serviciilor de asistenţă judiciară din Racari, Gaesti, Pucioasa, Moreni, Targoviste, Tribunalul Dambovita .

(2) În urma activităţii de coordonare şi control, Serviciul de asistenţă judiciară de la nivelul Baroului Dambovita  poate propune Consiliului Baroului luarea măsurilor de eficientizare a activităţii acestora.

 Art. 12. (1) Coordonatorii serviciului de asistenţă judiciară,  au următoarele obligatii:

 a) întocmesc graficul trimestrial cu repartizarea săptămânală a avocaţilor desemnaţi să acorde asistenţă judiciară din oficiu; b) afiseaza graficul lunar la avizierul serviciului; c) aduc la cunoştinţa avocaţilor programarea făcută pentru acordarea asistenţei judiciare obligatorii; d) monitorizează activitatea avocaţilor care asigură asistenţa judiciară din oficiu, asistenţa judiciară gratuită şi cea extrajudiciară; e) ţin la zi, pe fiecare avocat, evidenţa cauzelor din oficiu sau gratuite, repartizate; f) mentionarea refuzului avocatului justificat sau nejustificat de a acorda asistenta juridica din oficiu; g) primesc sesizările şi reclamaţiile formulate împotriva avocaţilor care acordă asistenţă judiciară, ascultă avocatul reclamat, care va da şi explicaţii în scris, întocmesc un referat scris în care exprimă punctul de vedere al conducerii serviciului şi înaintează dosarul la coordonatorului consilier care il inainteaza Consiliul Baroului Dambovita , dacă este cazul, cu propuneri pentru luarea măsurilor legale şi statutare corespunzătoare; h) sesizează, în scris, Consiliul Baroului Dambovita, abaterile săvârşite de avocaţi în activitatea de acordare a asistenţei judiciare,   i) completează registrele de evidenţă care se ţin la nivelul serviciului   j) asigură păstrarea în siguranţă a imputernicirilor si adreselor pe care dupa completare le depun sub semnatura , la fel cum au fost preluate, la Baroul Dambovita ; k) duc la îndeplinire şi alte sarcini transmise de consilierul coordonator din cadrul Consiliul Baroului sau Decan în legătură cu activitatea de acordare a asistenţei judiciare şi extrajudiciare( prin raportare si la art 3 )

  Art. 13.(1)Avocatii coordonatori vor desemna avocaţi din oficiu, din rândul celor care au formulat opţiuni, în ordinea determinată de repartiţia lunara , in ordine alfabetica, iar avocatii  nu vor putea refuza nemotivat acordarea asistenţei judiciare. In cazul in care avocatul de serviciu nu poate asigura motivat  asistenta juridica din oficiu , cauza se va repartiza urmatorului avocat din lista .

(2) Nu este posibila substituirea avocatului desemnat ca apărător din oficiu,la urmarirea penala, la prima prezentare in dosar, cu exceptia cazurilor temeinic  justificate.  

Art 14. Avocatii desemnati din oficiu isi vor depune imputernicirea avocatiala in dosar in max 5 zile  de la emiterea imputernicirii cu exceptia situatiilor  in care imputernicirile sunt eliberate pentru cazurile urgente .

 Art. 15. În ipoteza în care, în cauză, mandatul avocatului din oficiu desemnat încetează prin asigurarea asistenţei juridice prin avocat ales, organul competent se va pronunţa asupra cuantumului onorariului cuvenit avocatului din oficiu pentru asistenţa deja asigurată.

 Art. 16. (1) În ipoteza în care , cauza, în care a fost desemnat avocat din oficiu este conexată altei cauze ,  mandatul apărătorului din oficiu încetează de drept, urmând ca organul competent să se pronunţe asupra cuantumului onorariului cuvenit avocatului din oficiu pentru asistenţa deja asigurată în temeiul referatului depus de acesta.

(2) Când cauza în care a fost desemnat apărător din oficiu este conexată altei cauze în care exista  alt avocat din oficiu,   primul avocat desemnat  ramane în cauză.

 (3) În ipoteza în care cauza înregistrează o disjungere, avocatul care a asigurat asistenţa judiciară din oficiu rămâne desemnat în cauza disjunsă.

 Art. 17. Dacă avocatul desemnat  nu se poate prezenta motivat  si  nu îşi poate asigura substituirea va anunţa în cel mai scurt timp serviciul de asistenţa judiciară competent, care va desemna un alt avocat, pentru a asigura asistenţa judiciară obligatorie în faţa instanţelor competente.

  Art. 18.(1)Asistenţa judiciară din oficiu încetează de drept în situaţia în care partea este asistată de avocat ales.

(2) Când mandatul avocatului din oficiu desemnat încetează prin asigurarea asistenţei judiciară prin avocat ales, acesta va menţiona în referat activităţile prestate, urmând ca organul competent să se pronunţe asupra cuantumului onorariului cuvenit pentru asistenţa deja asigurată.

Art. 19. Asistenţa judiciară din oficiu încetează de drept odată cu epuizarea fiecărei faze a cercetării judecătoreşti (, u.p, fond, apel, recurs).

  Art. 20. Referatele cu privire la asistenţa judiciară asigurată în cauză vor fi depuse la SAJ, dupa semnarea lor de care judecator, procuror , aplicarea stampilei corespunzatoare si vor primi viza Baroului Dambovita.

(2) Referatele se vor depune in cel mult 3 luni de zile de la data semnarii lor.

 III. ASISTENTA JUDICIARA CA FORMA A AJUTORULUI PUBLIC JUDICIAR

Art. 21. (1) Asistenţa judiciară prin avocat, ca formă a ajutorului public judiciar în materie civilă, se poate acorda de barou în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurări sociale, precum şi în alte cauze, cu excepţia celor penale.

(2) Asistenţa judiciară constă în asistarea sau reprezentarea solicitantului în proceduri judiciare, formularea de cereri, petiţii, sesizări, apărări în faţa autorităţilor judiciare sau cu atribuţii jurisdicţionale, în vederea realizării unor drepturi sau interese legitime.

(3) Asistenţa judiciară, ca formă a ajutorului public judiciar, se acordă persoanelor fizice aflate în situaţia de a nu putea face faţă cheltuielilor unui proces sau celor care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie, fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale.

(4) Ajutorul public judiciar sub forma asistenţei prin avocat constă în plata onorariului cuvenit avocatului numit pentru asigurarea reprezentării, asistenţei judiciare şi, după caz, a apărării solicitantului, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru promovarea unui litigiu, din fondurile statului, prin Ministerul Justiţiei.

(5) Plata onorariilor avocaţilor desemnaţi, se face în baza deciziei decanului, precum şi a încheierii sau hotărârii instanţei.

   Art. 22. Desemnarea avocaţilor se va face din rândul celor înscrişi în Registrul de asistenţă judiciară al Baroului Dambovita, dupa ce instanţa a transmis baroului încheierea de încuviinţare, împreună cu cererea formulată de solicitant.

(2) Decanul baroului  va desemna avocatul care urmează să acorde asistenţa judiciară, va stabili onorariul provizoriu cuvenit acestuia potrivit Protocolului încheiat între UNBR şi Ministerul Justiţiei, dacă acesta nu a fost stabilit de instanţă prin încheierea de încuviinţare si va  dispune comunicare dispozitiei avocatului desemnat .

(4) Beneficiarul ajutorului public va fi înştiinţat de îndată cu privire la numele avocatului desemnat şi datele de contact ale acestuia (telefon, sediu profesional).

Art. 23.  Avocatul desemnat nu poate refuza sarcina profesională de a acorda asistenţa judiciară decât în caz de conflict de interese sau pentru alte motive justificate.

(2) Refuzul nejustificat de a prelua cazul sau de a continua exercitarea atribuţiilor constituie abatere disciplinara ( art 160 din Statutul profesiei de avocat; art 72  Legea 51/1995 ).

 (3) Refuzul nejustificat al beneficiarului sau renunţarea unilaterală şi nejustificată a acestuia la asistenţa acordată de avocatul desemnat duce la încetarea ajutorului public sub forma asistenţei judiciare prin avocat.

Art.24 Avocatul care asigură asistenţa judiciară va notifica motivat de îndată SAJ atunci când se va afla în imposibilitatea de a-şi continua mandatul şi de a-şi asigura substituirea, neîndeplinirea acestei obligaţii constituind abatere  disciplinara( art 160 din Statutul profesiei de avocat; art 72  Legea 51/1995 ).

 Art. 25. Asistenţa judiciară în cauze civile include şi asistenţa juridică la executarea silită ulterioară a titlului executoriu.

Art. 26 Avocatul desemnat poate fi substituit de un alt avocat înscris în Registrul baroului pentru acordarea asistenţei judiciare.

Art. 27 La cererea justificată a avocatului care asigură asistenţa judiciara civila , avocatul desemnat poate fi înlocuit de conducerea SAJ, numai în situaţii temeinic motivate, onorariul încasat urmând a fi retrocedat avocatului substituent proporţional cu activitatea prestata.

  Art. 28. Avocatul desemnat să asigure asistenţa judiciară este obligat, de îndată ce a luat cunoştinţă de îmbunătăţirea situaţiei materiale a beneficiarului asistenţei, să încunoştinţeze SAJ cu privire la modificarea intervenită.

IV.ASISTENTA EXTRAJUDICIARA SI ASISTENTA GRATUITA

  29. Asistenţa extrajudiciară prin avocat constă şi în acordarea de consultaţii, formularea de cereri, petiţii, sesizări, iniţierea altor asemenea demersuri legale, precum şi în reprezentarea în faţa unor autorităţi sau instituţii publice, altele decât cele judiciare sau cu atribuţii jurisdicţionale, în vederea realizării unor drepturi sau interese legitime.

(2) Asistenţa extrajudiciară se poate acorda prin avocat  desemnat de Serviciul de asistenţa judiciară de la nivelul Baroului Dambovita .

 Art.30 (1) Asistenţa extrajudiciară se acordă numai persoanelor fizice având domiciliul sau reşedinţa obişnuită în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, care întrunesc cumulativ condiţiile prevăzute de OUG nr. 51/2008, de Legea nr. 51/1995, de Statutul profesiei de avocat şi de prezentul Regulament, respectiv : a) – este cetăţean român, ori cetăţean străin sau apatrid şi are domiciliul sau reşedinţa în România; b) – are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene; c) – se află în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor care implică obţinerea unor consultaţii juridice, redactarea de cereri, petiţii, sesizări, iniţierea altor demersuri legale, în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie sau în faţa unor autorităţi administrative, fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale în condiţiile determinate de normele legale; d) – nu este exclus sau, după caz, decăzut din dreptul de a solicita acordarea de asistenţă judiciară în temeiul dispoziţiilor legale mai sus menţionate sau a unei legi speciale , după caz. e) – cererea de asistenţă extrajudiciară i-a fost încuviinţată de instanţa competentă sau de către decanul baroului, atunci când drepturile solicitantului ar fi prejudiciate prin întârziere.

(2) Cetăţenii străini şi apatrizii beneficiază de asistenţă extrajudiciară în condiţiile OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar şi/sau numai potrivit tratatelor şi acordurilor iar, în lipsa acestora, numai pe bază de reciprocitate.

Art. 31. (1) Pentru acordarea asistenţei extrajudiciare solicitantul va depune la SAJ de la nivelul baroului o cerere tip, potrivit modelului prevăzut în Anexa XXXII din Statutul profesiei de avocat, însoţită de acte justificative privind starea materială, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată.

 (2) Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului dacă în ultimele 12 luni a beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.

 (3) Modelul cererii poate fi obţinut de la SAJ de la nivelul baroului sau de la SAJ de pe lângă judecătoriile din judeţul Dambovita.

  Art. 32 (1) După înregistrarea cererii la barou, aceasta va fi analizata de SAJ Dambovita , care  va examina actele justificative depuse de solicitant şi va întocmi un referat scris cu propunerea de admitere/respingere a cererii.

 (2) Cererea de acordare a asistenţei extrajudiciare se soluţionează de decan în termen de cel mult 15 zile de la înregistrare, prin decizie de admitere sau de respingere, după caz.

 (3) În cazul admiterii cererii, prin decizie se desemnează un avocat înscris în Registrul de asistenţă judiciară al baroului şi se stabileşte onorariul cuvenit acestuia potrivit Protocolului încheiat de UNBR cu Ministerul Justiţiei.

   (4) Decizia se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia.

Art. 33 (1) Decizia de respingere a cererii de acordare a asistenţei extrajudiciare poate fi contestată la consiliul baroului în termen de 5 zile de la comunicarea acesteia.

 (2) Contestaţia se soluţionează în regim de urgenţă, în prima şedinţă a consiliului baroului.

  Art. 34. (1) În cazuri de excepţie, dacă drepturile persoanei lipsite de mijloace materiale ar fi prejudiciate prin întârziere, serviciile de asistenţă judiciară de pe lângă judecătoriile din judeţul Dambovita  vor asigura apărarea gratuită a solicitantului, pe baza aprobării decanului.

(2) Acordarea asistenţei judiciare gratuite se realizează exclusiv pe baza delegaţiei eliberate de SAJ  conform modelului „Delegaţie pentru asistenţă judiciară gratuită”, prevăzut în Anexa nr. IV la Statutul profesiei de avocat.

Art. 35.Asistenţa judiciară gratuită se acordă persoanei fizice care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale, iar drepturile acestuia ar fi prejudiciate prin întârziere.

 Art. 36 . (1) Cererea de acordare a asistenţei judiciare gratuite se depune la SAJ de la nivelul baroului, însoţită de înscrisurile doveditoare a veniturilor solicitantului şi ale familiei sale, precum şi dovezi privind obligaţiile de întreţinere sau plată.

 (2) Soluţionarea cererii, căile de atac împotriva deciziei de respingere sunt cele prevăzute in prezentul Regulament, referitoare la asistenţa extrajudiciară, care se aplică în mod corespunzător.

  Art. 37. (1) Asistenţa judiciară gratuită poate fi retrasă de decanul baroului, dacă se dovedeşte că: a) – a fost obţinută prin fraudă; b) – starea de nevoie a solicitantului a încetat sau s-a ameliorat şi permite plata onorariului. (2) În condiţiile legii, remuneraţia cuvenită avocatului va fi suportată de partea care a obţinut ilicit asistenţa judiciară gratuită.

Art. 38 Prin decizie decanul poate delega atribuţiile emiterii deciziilor de acordare sau de retragere a asistenţei judiciare consilierului coordinator .

IV. AVOCATII PENSIONARI

  Art. 39 Avocaţii pensionari ai CAAV sau provenind din alt sistem de pensii   nu pot fi desemnaţi să asigure nici una din formele de asistenţă judiciară.

V.OPTIUNEA AVOCATULUI

     Art.40 . Opţiunea avocatului de a fi inscris pe tabloul avocatilor care asigur asistenta juridica din oficiu sau gratuita ,se  exprimă în scris şi cuprinde datele de identificare ale avocatului, coordonatele de contact, specificarea componentelor de asistenţă judiciară pentru care optează până la data de 15 septembrie a fiecărui an,  pe care le vor depune la secretariatul baroului .

 (2) Opţiunile avocaţilor interesaţi să asigure asistenţa judiciară gratuită sau din oficiu se vor afişa în data de 20 septembrie  a fiecărui an, pentru eventuale contestaţii, care pot fi depuse în termen de 5 zile de la afişare.

 (3) Contestaţiile se vor soluţiona în termen de 5 zile de la depunere de către decanul baroului împreună cu consilierul delegat să coordoneze SAJ din care face parte contestatorul.

 (4) În termen de 5 zile de la primirea deciziei de respingere a contestaţiei avocatul în cauză poate formula plângere la consiliul baroului, care se soluţionează în prima sedinta de Consiliu.

 (5) Consiliul baroului va putea hotărî ca opţiunile avocaţilor să fie făcute şi pentru perioade mai scurte.

(6) Renunţarea la exercitarea activităţii de asistenţă judiciară sau extrajudiciară se face în scris, de care se ia act prin hotărâre a Consiliului  Baroului Dambovita .

REGISTRUL DE ASISTENTA JURIDICA

   Art.  41 Registrul de asistenta judiciara  este public, se păstrează pe suport de hârtie şi în format electronic .

  (2)Actualizarea Registrului de asistenţă judiciară al baroului pentru următorul an calendaristic se efectuează până la sfârşitul lunii septembrie a anului calendaristic precedent.

     Art 42. Pentru activitatea profesională desfăşurată în cauzele în care au fost desemnaţi din oficiu şi în cauzele în care au asigurat asistenţa extrajudiciară, avocaţii au dreptul la onorariu conform plafoanelor stabilite prin Protocoalele încheiate între UNBR şi Ministerul Justiţiei.  

Art 43. Prevederile prezentului regulament se completeaza cu dispozitiile Legii 51/1995cu modificarile si completarile ulterioare, cu cele ale Statutului profesiei de avocat si cu prevederile OG/ 51/2008 privind ajutorul public judiciar si Regulamentul Instantelor de Judecata.